O autorze
odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl

sałatki

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Pyszna i szybka do zrobienia, z niewyszukanych składników. Polecam :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 4 jajka
  • puszka kukurydzy
  • 1 średni por
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 100 g żółtego sera
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przestudzić. Kukurydzę odsączyć na cedzaku z zalewy, przepłukać wodą. Por pokroić w cienkie półplasterki, ogórki konserwowe w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w misce, odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, żeby smaki 'przegryzły' się.

w zaciszu mojej kuchni

piątek, 02 listopada 2012

Jest to specjalność mojego męża :) Hit każdej imprezy. Bardzo syta, najlepsza z sosem czosnkowym i kromką pieczywa, na przykład z pysznymi chlebkami pita :)

 w zaciszu mojej kuchni

Z podanych proporcji wychodzi spora ilość sałatki ;)

Składniki:

  • 600-800 g filetów z kurczaka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 opakowania przyprawy do gyrosa
  • 1 średnia kapusta pekińska (o wadze około 1 kg)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • majonez
  • ketchup

Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w niedużą kostkę. Do oleju wsypać przyprawę gyros, wymieszać. Następnie dodać do kurczaka, dokładnie wymieszać. Odstawić pod przykryciem do lodówki na minimum 1 godzinę (u mnie zazwyczaj na całą noc). Po tym czasie kurczaka przełożyć na patelnię, usmażyć. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, przestudzić.

Kapustę pekińską przekroić na pół, umyć, poszatkować. Posypać solą, odstawić na około 30 minut, żeby zmiękła. Cebulę pokroić w kostkę, szczypiorek drobno posiekać. Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać, odsączyć na sitku.

Układać sałatkę warstwami, najlepiej w przezroczystej misce:

- kurczak

- czerwona cebula

- majonez (lub w wersji light: majonez+jogurt naturalny pół na pół)

- ketchup

- szczypiorek

- groszek

- kukurydza

- kapusta pekińska

Odstawić na kilka godzin do lodówki ( u nas najczęściej na całą noc). Podawać z sosem czosnkowym i pieczywem.

w zaciszu mojej kuchni

niedziela, 30 września 2012

 Bardzo smaczna i ekspresowa w wykonaniu.

w zaciszu mojej kuchni

 

Składniki:

  • słoiczek selera konserwowego z ananasem (lub słoiczek selera + 3 plastry ananasa z puszki)
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 5 jajek
  • 1 mały por
  • 20 dag szynki
  • 10 dag sera żółtego
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo, przestudzić.

Seler z ananasem i kukurydzę odsączyć z zalewy. Por pokroić w półplasterki, szynkę i jajka pokroić w kostkę, ser zółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Wszystkie składniki wymieszać w misce, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.