O autorze
odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl

ciasta przekładane

środa, 20 kwietnia 2016

Przepyszne, lekkie i eleganckie ciasto, idealne na uroczystości rodzinne i święta. Polecam!!!

kostka truskawkowa

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru (130 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)
  • 1/3 szklanki mąki pszennej (70 g)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (50 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu winnego lub spirytusowego

Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Następnie dodawać partiami cukier, cały czas ubijać na najwyższych obrotach miksera, aż piana będzie gładka i lśniąca a cukier przestanie być wyczuwalny (kilka minut). Następnie zmniejszyć obroty miksera na najniższe i kolejno dodawać żółtka, zmiksować do połączenia się składników.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać w misce, przesiać do piany oraz dodać ocet. Całość wymieszać delikatnie, ale dokładnie drewnianą łyżką.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 28 cm), boków niczym nie smarować. Wylać ciasto, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut, do lekkiego(!) zezłocenia. Zaraz po upieczeniu wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości około 50-60 cm. Odstawić do przestudzenia. Następnie nożykiem oddzielić boki biszkoptu od formy, wyjąć ciasto, zdjąć papier.

Składniki na piankę:

  • 3 galaretki (o dowolnym smaku, u mnie poziomkowe)
  • 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody
  • duży kubek śmietany kremówki (400 g)
  • duży kubek jogurtu greckiego (400 g)
  • ewentualnie cukier do smaku (u mnie 2 łyżeczki)

Galaretki zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać, aż proszek rozpuści się. Odstawić do wystudzenia.

Kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodać jogurt i wystudzoną galaretkę, wymieszać na niskich obrotach miksera do momentu połączenia się składników. Jeżeli masa jest za mało słodka, można dodać cukier do smaku. Tak przygotowaną masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia i zgęstnienia, na około 5-10 minut. Następnie masę wylać na biszkopt, wyrównać. Na wierzchu ułożyć biszkopty w równych rzędach, jeden obok drugiego. Można lekko docisnąć. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Składniki na masę truskawkową:

  • 1 kg truskawek, mrożone uprzednio rozmrozić
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1 wrzącej wody
  • 1 i 1/2 opakowania małych biszkoptów (około 150-200 g)

Truskawki zblendować. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, dodać do zblendowanych truskawek, dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Następnie masę wylać na biszkopty odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Składniki na wierzch ciasta:

  • mały kubek kremówki (200 g)
  • opakowanie sera mascarpone (250 g)
  • 1 śmietanfix
  • cukier puder do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Kremówkę ubić wraz z mascarpone na sztywną masę. Pod koniec dodać śmietanfix i cukier do smaku. Tak przygotowaną masę rozsmarować na stężałej masie truskawkowej.

Na wierzch można zetrzeć czekoladę.

kostka truskawkowa

 



wtorek, 23 lutego 2016

Bardzo smaczne, efektowne i ładnie wyglądające. Pracy nie jest tutaj aż tak dużo, dzięki czemu ciasto jest świetne zarówno na co dzień, jak i od święta. Wiśnie fajnie przełamują słodycz i nawilżają biszkoptowy, puszysty spód. Ostatnio ulubione ciasto mojego męża. Polecam serdecznie :)

fale dunaju

Inspiracją był przepis Dorotus, podaję sporo zmodyfikowaną wersję.

Składniki na ciasto (wszystkie w temperaturze pokojowej):

  • 5 dużych jajek (lub 6 mniejszych)
  • 200 g cukru
  • 225 ml oleju słonecznikowego
  • 225 ml mleka
  • 1 łyżka wiśniówki (opcjonalnie)
  • 3 szklanki mąki pszennej (420 g)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 400 - 450 g wiśni (użyłam mrożonych - bez rozmrażania przed pieczeniem, mogą być również z kompotu lub świeże)

Białka ubić na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Następnie partiami dodać cukier, ubijać aż cukier rozpuści się. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie. Cały czas ubijając po kolei dodawać żółtka oraz partiami olej.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do ciasta, na zmianę z mlekiem i wiśniówką. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.

Następnie ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i mleko, dokładnie wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wylać jasne ciasto. Następnie wylać ciemne ciasto. Na wierzchu w równych rządkach poukładać wiśnie, które lekko wcisnąć w ciasto.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzić.

Składniki na krem:

  • 400 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy z cukrem (40 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 1-2 łyżki wiśniówki (opcjonalnie)

Budyń przygotować wg opisu na opakowaniu z 400 ml mleka. Dodać 2 łyżki cukru. Wystudzić.

Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie partiami dodawać wystudzony budyń. Zmiksować do połączenia się składników.

Krem budyniowo-maślany rozsmarować na cieście. Wstawić do lodówki do stężenia.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 70 g masła

Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać. Przestudzić. Rozsmarować na wierzchu ciasta.

wtorek, 06 października 2015

Pyszne, lekkie i bardzo letnie ciacho. Zrobione pod wpływem chwili, ponieważ ważność serka ricotta kończyła się jutro a mąż przywiózł ostatnie w tym roku jeżyny z lasu. Wyszło przepysznie. Najlepszą reklamą tego ciacha jest to, że znikło w pół godziny po rozkrojeniu ;)

 

Przepis własny.

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru (130 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)
  • 1/3 szklanki mąki pszennej (70 g)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (50 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu winnego lub spirytusowego

Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Następnie dodawać partiami cukier, cały czas ubijać na najwyższych obrotach miksera, aż piana będzie gładka i lśniąca a cukier przestanie być wyczuwalny (kilka minut). Następnie zmniejszyć obroty miksera na najniższe i kolejno dodawać żółtka, zmiksować do połączenia się składników.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać w misce, przesiać do piany oraz dodać ocet. Całość wymieszać delikatnie, ale dokładnie drewnianą łyżką.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 28 cm), boków niczym nie smarować. Wylać ciasto, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut, do lekkiego(!) zezłocenia. Zaraz po upieczeniu wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości około 50-60 cm. Odstawić do przestudzenia. Następnie nożykiem oddzielić boki biszkoptu od formy, wyjąć ciasto, zdjąć papier.

Składniki na masę śmietanową:

  • 2 galaretki (u mnie o smaku kiwi)
  • 1 szklanka wody
  • duży kubek śmietany kremówki (400 ml)
  • opakowanie serka ricotta (250 g), można zastąpić mascarpone, jogurtem naturalnym lub serkiem homogenizowanym

Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, wystudzić. Kremówkę ubić wraz z serkiem ricotta na najwyższych obrotach miksera. Następnie zmniejszyć obroty na najniższe, dodać wystudzoną galaretkę, zmiksować krótko, do połączenia się składników. Włożyć na około 10-20 minut do lodówki aż masa lekko stężeje.

ponadto:

  • 2 szklanki jeżyn
  • cukier puder

Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części. Wyłożyć pierwszy blat na paterę. Posypać jeżynami. Wylać masę śmietanową. Przykryć drugim blatem. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na noc.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

    z jeżynami

środa, 05 sierpnia 2015

Atrakcyjnie wyglądające ciastko, lekkie i niezbyt słodkie. Idealne na upalne dni, świetnie sprawdzi się na letnich przyjęciach. Polecam serdecznie.

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru (130 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)
  • 1/3 szklanki mąki pszennej (70 g)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (50 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu winnego lub spirytusowego

Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Następnie dodawać partiami cukier, cały czas ubijać na najwyższych obrotach miksera, aż piana będzie gładka i lśniąca a cukier przestanie być wyczuwalny (kilka minut). Następnie zmniejszyć obroty miksera na najniższe i kolejno dodawać żółtka, zmiksować do połączenia się składników.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać w misce, przesiać do piany oraz dodać ocet. Całość wymieszać delikatnie, ale dokładnie drewnianą łyżką.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 21x32 cm), boków niczym nie smarować. Wylać ciasto, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut, do lekkiego(!) zezłocenia. Zaraz po upieczeniu wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości około 50-60 cm. Odstawić do przestudzenia. Następnie nożykiem oddzielić boki biszkoptu od formy, wyjąć ciasto, zdjąć papier.

Składniki na masę jogurtowo-owocową:

  • 2 galaretki (u mnie truskawkowa)
  • mały kubek śmietany kremówki (około 250 ml)
  • 200 g owoców (u mnie truskawki)
  • duży kubek jogurtu greckiego (około 400 g)
  • 2-4 łyżki cukru

Galaretki rozpuścić w 1 szklance (250 ml) gorącej wody.

Kremówkę ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Owoce zblendować na gładki mus.

Do ubitej kremówki dodać owocowy mus, jogurt grecki i wystudzoną galaretkę, zmiksować na niskich obrotach miksera do momentu połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodać cukier do smaku, zmiksować.

Masę wstawić na około 15-20 minut do lodówki do lekkiego(!) stężenia. Najlepiej zaglądać co 5 minut - ma być gęsta, ale jeszcze lejąca. Następnie przelać na wystudzony biszkopt. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Ponadto:

  • 2 galaretki (u mnie granatowo-anansowe)
  • owoce (u mnie: truskawki, borówki, winogrono bezpestkowe)

Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu (w czasie upałów zmniejszyć ilość wody). Odstawić do wystudzenia.

Na całkowicie stężałej masie jogurtowo-owocowej ułożyć owoce. Łyżką wlać cienką warstwę galaretki, wstawić do lodówki do stężenia. Pozwoli to na utrzymanie wszystkich owoców ładnie poukładanych na dnie. Następnie wylać resztę galaretki, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Najlepsze na następny dzień. Smacznego :)

 

 



piątek, 13 grudnia 2013

Bardzo smaczne ciacho, szczególnie dla wielbicieli kajmaku... jakim jest na przykład mój Mąż ;) Dodatek orzechów komponuje się tutaj wspaniale. Ciasto świetnie sprawdziłoby się również w roli tortu. Polecam serdecznie :)

w zaciszu mojej kuchni

Głównie zainspirował mnie przepis z blogu Agatka gotuje i smakuje, jednak sporo zmieniłam pod swój gust. Podaję zmodyfikowana wersję.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek, osobno białka i żółtka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru (100 g)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej (90 g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g orzechów włoskich, zmielonych na pył (ja zmieliłam w młynku do kawy i dodatkowo przetarłam przez sito)

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Następnie partiami dodawać cukier, ubijać około 5 minut, aż cukier w pianie rozpuści się, a piana będzie sztywna, gładka i lśniąca. Następnie dodawać po kolei żółtka, utrzeć do połączenia się składników. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać do piany. Orzechy przetrzeć przez sito, dodać do piany. Całość wymieszać delikatnie i dokładnie drewnianą łyżką.

Dno formy (u mnie blaszka o wymiarach 21x25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładać ani nie smarować. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w 170 stopni przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka.

Zaraz po upieczeniu gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości około 50 cm na podłogę lub blat. Odłożyć do piekarnika, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach. Gdy biszkopt będzie całkowicie wystudzony, nożykiem oddzielić boki ciasta od formy, wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty.

Składniki na krem:

  • 250 g schłodzonej śmietany kremówki, 30-36%
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 250 g schłodzonej masy kajmakowej
  • 150 g orzechów włoskich, zmielonych

Śmietankę ubić wraz z serkiem mascarpone na sztywną masę na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodać masę kajmakową i zmielone orzechy, wymieszać na najniższych obrotach miksera, krótko, tylko do momentu połączenia się składników.

Dodatkowo:

  • garść orzechów włoskich, drobno posiekanych - do dekoracji

Na pierwszym blacie biszkoptu rozsmarować połowę kremu. Przykryć drugim blatem biszkoptu, rozsmarować resztę kremu. Wierzch posypać rozdrobnionymi orzechami.

Tak przygotowane ciasto odłożyć na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).

w zaciszu mojej kuchni

poniedziałek, 04 listopada 2013

To ciasto to nic innego, jak shrek, tylko w wersji czerwonej. Wyszło jednak tak pyszne, że stwierdziłam, iż zasługuje na osobny wpis :) Smakuje wybornie, jak z najlepszej cukierni i do tego pięknie prezentuje się na stole. Delicje fajnie przełamują truskawkowy smak ciasta, jednak można z nich zrezygnować, wtedy ciasto będzie delikatniejsze. Nie jest trudne do wykonania, chociaż trochę czasochłonne. Polecam serdecznie :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru (130 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)
  • 1/3 szklanki mąki pszennej (70 g)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (50 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu winnego lub spirytusowego

Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Następnie dodawać partiami cukier, cały czas ubijać na najwyższych obrotach miksera, aż piana będzie gładka i lśniąca a cukier przestanie być wyczuwalny (kilka minut). Następnie zmniejszyć obroty miksera na najniższe i kolejno dodawać żółtka, zmiksować do połączenia się składników.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać w misce, przesiać do piany oraz dodać ocet. Całość wymieszać delikatnie, ale dokładnie drewnianą łyżką.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 21x32 cm), boków niczym nie smarować. Wylać ciasto, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut, do lekkiego(!) zezłocenia. Zaraz po upieczeniu wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości około 50-60 cm. Odstawić do przestudzenia. Następnie nożykiem oddzielić boki biszkoptu od formy, wyjąć ciasto, zdjąć papier.

Masa budyniowa:

  • duża butelka czerwonego soku Pysio (900ml), użyłam banan+truskawka+pomarańcza; lub innego czerwonego soku (np. Kubuś, Frugo)
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru (opakowanie po 40 g)
  • dodatkowo: 2 opakowania 'Delicji' (dałam pomarańczowe)

Z soku odlać 1 szklankę. w której rozmieszać budynie. Resztę soku zagotować. Gdy zacznie wrzeć wlać sok z budyniami, szybko i energicznie wymieszać, żeby nie porobiły się grudki. Pogotować chwilę cały czas mieszając, żeby się nie przypalił.

Gorący budyń wylać na biszkopt, równomiernie rozprowadzić.

Gdy budyń trochę przestygnie poukładać w równych rzędach delicje, czekoladą do góry. Poczekać aż całość całkowicie ostygnie!

Masa śmietanowa:

  • 1 galaretka poziomkowa (lub truskawkowa)
  • 2/3 szklanki wody
  • 500 ml śmietany kremówki

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Następnie ubić schłodzoną kremówkę na sztywno. Pod koniec ubijania małym strumieniem wlewać galaretkę, cały czas ubijając.

Masę śmietanową równomiernie rozsmarować na delicjach.

Dodatkowo:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 800 ml wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Gdy masa zacznie tężeć delikatnie wylać ją na wierzch ciasta.

Tak przygotowane ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.  Smacznego :)

w zaciszu mojej kuchni

sobota, 19 października 2013

Bardzo fajne ciacho, które świetnie nadaje się na zwykłą niedzielę, jaki i na przyjęcie dla gości. Bardzo ładnie się prezentuje, nie jest trudne w wykonaniu. Lekkie, nie zapychające, smaki fajnie ze sobą współgrają. Polecam serdecznie!

w zaciszu mojej kuchni

Inspiracją był dla mnie program Ewy Wachowicz, sporo pozmieniałam, podaję swoją wersję :)

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru (165 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (90 g)
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (65 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki octu winnego lub spirytusowego

Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Następnie dodawać partiami cukier, cały czas ubijać na najwyższych obrotach miksera aż piana będzie gładka i lśniąca a cukier przestanie być wyczuwalny (kilka minut). Następnie zmniejszyć obroty miksera na najniższe i kolejno dodawać żółtka, zmiksować do połączenia się składników.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać w misce, przesiać do piany oraz dodać ocet. Całość wymieszać delikatnie, ale dokładnie drewnianą łyżką.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 21x32 cm), boków niczym nie smarować. Wylać ciasto, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut, do lekkiego(!) zezłocenia. Zaraz po upieczeniu wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości około 50-60 cm. Odstawić do przestudzenia. Następnie nożykiem oddzielić boki biszkoptu od formy, wyjąć ciasto, zdjąć papier.

Składniki na masę jabłkową:

  • 2 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1/3 szklanki wody

Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umieścić w garnku, podlać wodą, zagotować. Dusić na małym płomieniu aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać, około 20-30 minut. Następnie zestawić z płomienia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia (może być lekko ciepła). Następnie masę wylać na biszkopt, wyrównać. Przełożyć do lodówki do stężenia.

Składniki na bitą śmietanę:

  • 500 g śmietany kremówki, mocno schłodzonej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 śmietanfixy
  • 1 tabliczka czekolady deserowej

Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy oraz śmietanfixy.

Ubitą śmietanę wyłożyć na całkowicie stężałej masie jabłkowej. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach czekoladę. Pomaga zmrożenie czekolady przez kilka godzin w zamrażalce.

Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

wtorek, 08 października 2013

Bardzo smaczny przekładaniec, który pięknie i elegancko prezentuje się na stole. Smaki fajnie się ze sobą komponują. Wykonanie nie jest trudne, chociaż trochę czasochłonne.

w zaciszu mojej kuchni

Ciasto zrobiłam pod wpływem zdjęć z blogu Arabeska, podaję zmodyfikowaną wersję.

Składniki na ciasto jasne:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru (180 g)
  • 1/3 szklanki oleju (80 ml), dałam słonecznikowy
  • 1 łyżka octu
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej (140 g)

Białka ubić na sztywno. Następnie dodać cukier, zmiksować kilka minut aż piana stanie się gładka i szklista. Następnie dodać olej i ocet oraz przesiać mąkę ziemniaczaną, wymieszać delikatnie, ale dokładnie drewnianą łyżką.

Składniki na ciasto ciemne:

  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru (70 g)
  • 4 łyżki mąki pszennej (40 g)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (10 g)
  • 2 kopiaste łyżki kakao (20 g)
  • 1/3 szklanki oleju (80 ml)

Żółtka, jajka i cukier ubić na najwyższych obrotach miksera na jasną i puszystą masę (kilka minut). Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao wymieszać ze sobą, przesiać do masy jajecznej oraz wlać olej. Całość wymieszać delikatnie, ale dokładnie drewnianą łyżką.

Na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 21x32 cm) wyłożyć połowę ciasta jasnego. Następnie wylać połowę ciasta ciemnego, przemieszać delikatnie widelcem tworząc esy-floresy. Następnie wyłożyć resztę ciasta jasnego oraz resztę ciasta ciemnego, przemieszać delikatnie widelcem.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Składniki na krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła, miękkiego

1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe 0,5 szklanki mleka wymieszać z żółtkami i mąkami. Wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki. Chwilę pogotować na małym ogniu, cały czas mieszając, żeby się nie przypalił. Odstawić do ostudzenia. Następnie miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Partiami dodawać wystudzony budyń, zmiksować na gładką i jednolitą masę.

Można ewentualnie użyć też gotowego budyniu. Wtedy 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru ugotować w 2 szklankach mleka z 1 łyżką cukru. Po wystudzeniu utrzeć z masłem.

Dodatkowo:

  • 2 galaretki (u mnie wiśniowe)
  • opakowanie okrągłych biszkoptów (około 180 g)
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 1/2 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki alkoholu (u mnie likier tiramisu)

Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki gorącej wody (650 ml), odstawić do wystudzenia.

Kawę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Do zimnej kawy dodać alkohol, wymieszać.

WYKONANIE

Wystudzone ciasto przekroić na 2 placki. Pierwszy placek posmarować połową kremu. Następnie poukładać w równych rzędach, jeden przy drugim, biszkopty namoczone w kawie z alkoholem. Następnie wylać mocno tężejącą galaretkę. Odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki aż galaretka całkowicie stężeje. Następnie posmarować resztą kremu i przykryć drugim plackiem.

Wierzch można udekorować polewą czekoladową.

Składniki na polewę:

  • 70 g masła
  • 1 łyżka wody
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru

Wszystkie składniki umieścić w rondelku. Podgrzewać aż masło i cukier rozpuszczą się, cały czas mieszając. Jeszcze ciepłą polewą można posmarować wierzch ciasta.

w zaciszu mojej kuchni

wtorek, 15 stycznia 2013

Biszkopt przełożony masą kokosowo-maślaną z pyszną posypką kokosową. Słodki smak kokosu przełamany kwaskowatymi porzeczkami. A najciekawszym składnikiem w tym cieście jest dodatek czerstwych bułek w masie. Byłam bardzo ciekawa, jak to będzie smakować. Było warto spróbować. Mąż stwierdził, że za to ciasto powinnam dostać oscara ;)  Córka też okazała się wielkim smakoszem kokosu i zajadała ze smakiem, skrupulatnie omijając czarne porzeczki ;) Natomiast Syn w ogóle nie chciał spróbować, ale jest przeziębiony, więc może dlatego.

w zaciszu mojej kuchni

Przepis z blogu Pieguska, trochę zmodyfikowany.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek, osobno białka i żółtka
  • 3/4 szklanki cukru pudru (120 g)
  • 1 łyżka cukru z wanilią (16 g)
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier puder i cukier z wanilią, utrzeć aż masa stanie się gładka i szklista, a cukier rozpuści się. Następnie dodawać po kolei żółtka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Na końcu dodać gorącą wodę i olej, krótko wymieszać mikserem. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie, ale dokładnie łyżką.

Blaszkę (u mnie o wymiarach 20x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, równomiernie rozprowadzić. Piec w 180 st przez ok. 20 min. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni

Składniki na masę kokosową:

  • 2 małe czerstwe bułki
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru (100 g)
  • 1 łyżka cukru z wanilią (16 g)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 kostka miękkiego masła (250 g)
  • 4 łyżki alkoholu (opcjonalnie) - u mnie likier tiramisu

Bułki namoczyć w 2 szklankach mleka, poczekać aż zmiękną. Następnie dokładnie rozgnieść widelcem.

Pozostałą szklankę mleka zagotować wraz z cukrem i cukrem z wanilią. Następnie dodać bułki i wiórki kokosowe. Gotować na małym płomieniu przez 5 min aż masa zgęstnieje, często mieszając, żeby nie przypaliła się. Odstawić do wystudzenia, od czasu do czasu można przemieszać.

Masło utrzeć na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać po 1 łyżce masy kokosowej oraz alkohol, cały czas ucierając do dokładnego połączenia się składników.

Składniki na posypkę kokosową:

  • 2 łyżki masła (30 g)
  • 2 łyżki mleka
  • 1/3 szklanki cukru (80 g)
  • 100 g wiórków kokosowych

Masło rozpuścić na patelni, dodać mleko, wymieszać. Następnie dodać cukier i wiórki kokosowe, smażyć na małym płomieniu cały czas mieszając, do uzyskania złotego koloru (ok. 5 - 7 min). Lekko przestudzić.

Ponadto:

  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (280 g)
  • szklanka czarnych porzeczek (opcjonalnie) - u mnie mrożone, uprzednio rozmrożone

WYKONANIE

Wystudzony biszkopt przekroić na 2 blaty. Pierwszy blat posmarować dżemem porzeczkowym, posypać porzeczkami. Na to wyłożyć połowę masy kokosowej, równomiernie rozprowadzić. Przykryć drugim biszkoptem, na którym rozsmarować pozostałą masę kokosową. Wierzch przykryć ciepłą posypką kokosową, delikatnie uklepać dłońmi. Schłodzić w lodówce.

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni

niedziela, 16 grudnia 2012

Bardzo smaczne i efektownie wyglądające ciasto, lekkie i optymistycznie kolorowe. Wszystkie smaki fajnie ze sobą współgrają. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, chociaż trochę czasochłonne. Polecam!

w zaciszu mojej kuchni

Źródło przepisu tutaj, trochę zmodyfikowałam.

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki oleju (dałam słonecznikowy)
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Następnie dodać po kolei żółtka i olej, cały czas ubijając do dokładnego połączenia się składników. Na koniec do ubitej masy przesiać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką.

Blaszkę (u mnie 20x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie wylać ciasto, wyrównać. Piec w 180 st przez ok. 20-25 min. Po upieczeniu biszkopt zostawić do ostudzenia w piekarniku przy minimalnie uchylonych drzwiczkach.

    w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni

Masa budyniowa:

  • duża butelka (900ml) zielonego soku Pysio - banan+jabłko+kiwi lub innego zielonego soku (np. Kubuś, Frugo)
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru (opakowanie po 40 g)
  • dodatkowo: 2 opakowania 'Delicji' (dałam wiśniowe)

Z soku odlać 1 szklankę. w której rozmieszać budynie. Resztę soku zagotować. Gdy zacznie wrzeć wlać sok z budyniami, szybko i energicznie wymieszać, żeby nie porobiły się grudki. Pogotować chwilę cały czas mieszając, żeby się nie przypalił.

Gorący budyń wylać na biszkopt, równomiernie rozprowadzić.

Gdy budyń trochę przestygnie poukładać w równych rzędach delicje, czekoladą do góry. Poczekać aż całość całkowicie ostygnie!

Masa śmietanowa:

  • 1 galaretka agrestowa
  • 2/3 szklanki wody
  • 500 ml śmietany kremówki

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Następnie ubić schłodzoną kremówkę na sztywno. Pod koniec ubijania małym strumieniem wlewać galaretkę, cały czas ubijając.

Masę śmietanową równomiernie rozsmarować na delicjach.

Dodatkowo:

  • 2 galaretki agrestowe
  • 800 ml wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Gdy masa zacznie tężeć delikatnie wylać ją na wierzch ciasta.

Tak przygotowane ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.  Smacznego :)

w zaciszu mojej kuchni

 
1 , 2