O autorze
odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl

torty

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Taki właśnie sobie wymyślił mój Synek na urodziny... no i taki musiał być. A kryje się w nim wszystko co mój Synek uwielbia: ciasto czekoladowe, masa truskawkowa, no i kolorowe groszki ;) Jubilat zadowolony, a to najważniejsze :D

w zaciszu mojej kuchni

Składniki na biszkopt: z tego przepisu (proporcje na tortownicę o średnicy 28 cm)

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
  • 1 i 1/2 łyżki delikatnej kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka gorącej wody
  • 1 szklanka cukru pudru (200 g)
  • 8 dużych jajek, osobno żółtka i białka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (200 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masło ucierać aż zrobi się jasne i puszyste, następnie dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodawać po kolei: kawę rozpuszczoną w gorącej wodzie, partiami cukier, pojedynczo żółtka - za każdym razem masę ucierać do połączenia się składników. Następnie dodawać partiami przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, utrzeć do połączenia się składników. Na koniec dodać białka ubite na sztywno ze szczyptą soli, wymieszać delikatnie i dokładnie drewnianą łyżką.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, równomiernie rozprowadzić. Piec w 170 stopniach przez około 40-45 minut, do tzw. 'suchego patyczka'. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, oddzielić nożykiem boki od formy. Odwrócić papierem do góry, zdjąć ostrożnie papier. Zostawić w tej pozycji do wystudzenia - górka, która wyrosła przy pieczeniu wyrówna się. Całkowicie wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. A następnie na części dinozaura.

          w zaciszu mojej kuchni           w zaciszu mojej kuchni

Składniki na krem:

  • około 350 g truskawek (mrożone uprzednio trzeba rozmrozić)
  • 500 g schłodzonego serka mascarpone 
  • 600 g schłodzonej śmietany kremówki (30-36%)
  • 3 i 1/2 opakowania śmietanfixu
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • zielony barwnik do kremu (kupiłam w żabce w żelu dr.oetker)
  • żółty barwnik do kremu

Z truskawek odłożyć kilka sztuk. Resztę zblendować na sos.

Mascarpone wraz z kremówką ubić na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Z masy odłożyć 3-4 łyżki na dekorację, resztę podzielić na pół.

Do pierwszej połowy dodać zblendowane truskawki, 1 opakowanie śmietanfixu oraz cukier puder do smaku (koło 1-2 łyżki). Zmiksować krótko na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.

Do drugiej połowy dodać zielny barwnik, 2 opakowania śmietanfixu (barwnik w żelu dosyć mocno rozrzedził masę) oraz cukier puder do smaku (około 1-2 łyżki). Zmiksować krótko na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.

Do reszty masy dodać żółty barwnik, 1/2 opakowania śmietanfixu i 1-2 łyżeczki cukru pudru do smaku. Zmiksować krótko na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.

Dodatki:

  • kolorowe groszki
  • wafelki
  • białe kamyki na zęby

 

WYKONANIE

Na paterze płożyć pierwszy blat biszkoptu tworząc kształt dinozaura. Ciasto jest dosyć wilgotne, ale można odrobinę naponczować, np. herbatą z cukrem i cytryną - kilka łyżek na każdy blat. Następnie rozsmarować krem truskawkowy. Na wierzchu poukładać truskawki, większe sztuki przekroić na 2-3 części.

Następnie ułożyć drugi blat biszkoptu. Delikatnie naponczować. Następnie wierzch i boki wysmarować zielonym kremem. Dowolnie udekorować.

Odłożyć na kilka godzi do lodówki (a najlepiej na całą noc).

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni

środa, 14 sierpnia 2013

Tort zrobiony dla Mamy z okazji urodzin :) Typowo letni, z mnóstwem owoców i masą na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Biszkopt z tego przepisu wychodzi dosyć wilgotny, jednak następnym razem dodatkowo trochę go nasączę, najlepiej alkoholem ;) Tort smakuje najlepiej na drugi albo nawet trzeci dzień.

w zaciszu mojej kuchni

Składniki na biszkopt:

  • 8 dużych jajek, osobno żółtka i białka (w temperaturze pokojowej)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (170 g)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju (60 ml), dałam słonecznikowy
  • 4 łyżki mleka (60 ml)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (10 ml)
  • 1 szklanka mąki pszennej (140 g)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (80 g)

Żółtka ubić na najwyższych obrotach miksera wraz z połową cukru i solą na jasną, puszystą masę (około 5 minut). Na koniec ubijania dodać olej, mleko i ekstrakt waniliowy, zmiksować do momentu połączenia się składników. W osobnej misie ubić białka na najwyższych obrotach miksera. Gdy piana będzie już sztywna, dodać resztę cukru. Zmiksować około 1-2 minuty aż piana zrobi się gładka i lśniąca. Ubitą pianę dodać do masy żółtkowej, wymieszać delikatnie, ale dokładnie drewnianą łyżką. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać w misce, przesiać do piany. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką do połączenia się składników.

Dno tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto, wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut (do tzw. 'suchego patyczka'). Po upieczeniu zostawić w piekarniku, przy minimalnie uchylonych drzwiczkach, do całkowitego wystudzenia.

Biszkopt upiec najlepiej dzień wcześniej, wtedy łatwiej go pokroić.

 w zaciszu mojej kuchni   w zaciszu mojej kuchni

Składniki na masę malinową:

  • 1 szklanka soku z malin (u mnie syrop malinowy rozcieńczony wodą)
  • 1/3 szklanki wiśniówki (80 ml)
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie malin (około 300 g)

Sok malinowy i wiśniówkę podgrzać w rondelku. Gdy zacznie wrzeć, dodać mąkę ziemniaczaną, podgrzewać chwilę aż masa zgęstnieje. Następnie zdjąć z palnika, dodać maliny, delikatnie wymieszać. Ja maliny miałam mocno schłodzone (na 1 godzinę przedtem włożyłam je do zamrażalki), żeby nie rozpadły się podczas mieszania.

Odstawić do lekkiego przestudzenia (gdy dodamy zimne maliny, masa wystygnie od razu).

Składniki na masę śmietanową:

  • 750 g mocno schłodzonej śmietany kremówki (30-36%)
  • 250 g mocno schłodzonego serka mascarpone
  • 2 opakowania śmietanfixu
  • 2-3 łyżki cukru waniliowego

Kremówkę i mascarpone ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywną masę. Pod koniec dodać śmietanfixy i cukier do smaku. Podzielić na 3 części.

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie borówek (250 g)

WYKONANIE

Biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Pierwszy blat położyć na paterze, posmarować masą malinową oraz warstwą masy śmietanowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu, delikatnie docisnąć. Następnie rozsmarować kolejną warstwę masy śmietanowej, wierzch posypać borówkami, przykryć ostatnim blatem i lekko docisnąć. Wierzch i boki posmarować cienką warstwą kremu. Dowolnie udekorować.

Dekoracja:

  • 100 g śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 opakowanie śmietanfixu
  • kilka borówek
  • granat
  • 16 podłużnych biszkoptów
  • czerwona wstążka

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać śmietanfix i cukier do smaku. Za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego wycisnąć rozetki dookoła tortu. Następnie rozłożyć owoce. Biszkopty ułożyć dookoła tortu delikatnie dociskając. Na koniec zawiązać wstążkę.

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni

środa, 29 maja 2013

Wesoły, zabawny tort wykonany z okazji Dnia Matki i Dnia Dziecka :) Biszkopt w tym torcie jest na tyle wilgotny, że nie wymaga dodatkowego nasączania, a masa do przełożenia typowo letnia, śmietanowo-owocowa, pyszna po prostu.

w zaciszu mojej kuchni

Pomysł na biszkopt i dekorację zaczerpnęłam z blogu Arabeski, lekko zmodyfikowałam. Krem zrobiłam według swojego pomysłu.

Składniki na biszkopt:

  • 8 dużych jajek, osobno żółtka i białka (dałam w temperaturze pokojowej)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (170 g)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju (60 ml), dałam słonecznikowy
  • 4 łyżki mleka (60 ml)
  • 1 łyżka soku z cytryny (15 ml)
  • 1 szklanka mąki pszennej (140 g)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (80 g)

Żółtka ubić na najwyższych obrotach miksera wraz z połową cukru i solą na jasną, puszystą masę (około 5 minut). Na koniec ubijania dodać olej i mleko, zmiksować do momentu połączenia się składników. W osobnej misie ubić białka na najwyższych obrotach miksera. Gdy piana będzie już sztywna, dodać resztę cukru oraz sok z cytryny. Zmiksować około 1-2 minuty aż piana zrobi się gładka i lśniąca. Ubitą pianę dodać do masy żółtkowej, wymieszać delikatnie, ale dokładnie, drewnianą łyżką. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać w misce, przesiać do piany. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką do połączenia się składników.

Dno tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto, wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut (do tzw. 'suchego patyczka').

     w zaciszu mojej kuchni   w zaciszu mojej kuchni

Składniki na masę:

  • 500 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 500 g mocno schłodzonej śmietany kremówki (30-36%)
  • 500 g mocno schłodzonego serka mascarpone
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego (do smaku, w zależności czy truskawki były słodkie czy kwaśne, przy bardzo dojrzałych i słodkich truskawkach można pominąć)
  • 2 opakowania śmietanfixu

Truskawki umyć, obrać z szypułek, zblendować na sos. Podgrzać w rondelku. Gdy zaczną się gotować zestawić z palnika, wsypać galaretkę, mieszać, aż galaretka rozpuści się. Odstawić do wystudzenia.

Kremówkę i mascarpone ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywną masę. Następnie dodać wystudzony sos truskawkowy, cukier waniliowy i śmietanfixy, wymieszać na najniższych obrotach miksera, krótko, tylko do momentu połączenia się składników.

Dodatkowo:

  • kilka dużych, ładnych truskawek do dekoracji
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 10 g masła

Truskawki umyć i osuszyć. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, wymieszać, przestudzić.

Z masy śmietanowo-truskawkowej, lekko stężałej (musi być już bardzo gęsta i nielejąca) odłożyć niewielką część na ozdobienie boków tortu, około 2/3 szklanki. Resztę masy podzielić na 3 części. Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptu, na który wyłożyć 1/3 masy śmietanowo-truskawkowej. Przykryć drugim blatem tortu, na który wyłożyć kolejną 1/3 część masy. Na wierzch położyć ostatni krążek biszkoptu, który pokryć resztą masy. Odstawić na około 1 godzinę do lodówki, żeby masa porządnie stężała.

Następnie, odłożoną wcześniej częścią masy śmietanowo-truskawkowej, ozdobić boki tortu. Górę ozdobić połówkami truskawek, na których wykałaczką nałożyć wzór biedronek z roztopionej czekolady. Tort przechowywać w lodówce.

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni

poniedziałek, 18 marca 2013

Tort z okazji 2. urodzin mojej Córeczki. Brzoskwiniowy, z kremem z mascarpone i białą czekoladą, ozdobiony owocami. Bardzo smaczny, wilgotny, kolorowy, słodki. Goście zachwyceni, dzieci zachwycone, był ładną ozdobą stołu urodzinowego, więc spełnił swoje zadanie ;) Tort jest dosyć czasochłonny i trochę się przy nim napracowałam, ale było warto :) Polecam :)

 w zaciszu mojej kuchni

Inspiracją były dla mnie następujące przepisy: motylek: wielkie żarcie, wnętrze tortu: słodka magia od kuchni, biszkopt: wielkie żarcie, wszystkie z moimi modyfikacjami oczywiście ;)

Składniki na biszkopt: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  • 10 jajek, osobno białka i żółtka
  • szczypta soli
  • 1 niepełna szklanka cukru (190 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (200 g)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (10 g)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (35 g)

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier i cukier waniliowy. Miksować kilka minut, aż cukier w pianie przestanie być wyczuwalny. Następnie dodawać po kolei żółtka, po jednym, za każdym razem miksować do połączenia się składników. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń wymieszać w miseczce. Następnie przesiać do ciasta, wymieszać delikatnie i spokojnie drewnianą łyżką.

Dno tortownicy (u mnie o wymiarach 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wykładać. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w 180 stopni przez około 40 minut, do tzw. 'suchego patyczka'. Po upieczeniu wyjąć gorący biszkopt z piekarnika, upuścić go na podłogę z wysokości około 50 cm, włożyć z powrotem do piekarnika. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach. Gdy biszkopt będzie już całkowicie wystudzony, oddzielić nożykiem boki od formy, wyjąć z tortownicy, przekroić na 3 blaty.

Składniki na mus brzoskwiniowy:

  • 2 puszki brzoskwiń w syropie (u mnie o wadze całkowitej 820 g każda)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Jedną puszkę brzoskwiń zblendować na gładki mus. Drugą puszkę brzoskwiń odsączyć i z uzyskanego soku odlać 1/2 szklanki, resztę wlać do zblendowanego musu. Brzoskwinie odłożyć, będą potrzebne później. Powinniśmy otrzymać około 900 ml gęstego płynu - przelać go do rondelka, podgrzać na niewielkim płomieniu aż do momentu wrzenia. Następnie zestawić z płomienia, wsypać galaretki, mieszać aż się rozpuszczą. Odstawić do wystudzenia.

  w zaciszu mojej kuchni      w zaciszu mojej kuchni 

Składniki na krem:

  • 2 tabliczki białej czekolady (200 g)
  • 500 g mocno schłodzonego serka mascarpone
  • 500 g śmietany kremówki

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do całkowitego wystudzenia. Serek mascarpone ubić ze śmietaną na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Na koniec dodać wystudzoną czekoladę, wymieszać na najniższych obrotach miksera, krótko(!), tylko do momentu połączenia się składników.

Składniki na poncz:

  • 1/2 szklanki soku brzoskwiniowego (odlanego wcześniej z zalewy z puszki)
  • 1/2 szklanki wody

Składniki ponczu wymieszać. Jeżeli tortu nie będą jadły dzieci 50 ml wody zastąpić wódką.

Dodatkowo:

  • mały słoik dżemu z czarnej porzeczki (ok. 200 g)

Dżem przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek.

WYKONANIE

Biszkopt przeciąć na pół, odwrócić okrągłą częścią do siebie, tak żeby nadać kształt skrzydeł motyla. Na paterze położyć pierwsze 2 blaty biszkoptu, nasączyć 1/3 szklanki ponczu, nałożyć tężejący mus brzoskwiniowy. Mus musi być już dosyć zwarty, żeby nie wypływał, ale nie do końca stężały, żeby można go równo rozsmarować. Następnie nałożyć następne 2 blaty biszkoptu, nasączyć 1/3 szklanki ponczu, odłożyć do lodówki aż mus brzoskwiniowy całkowicie stężeje.

Następnie rozsmarować dżem porzeczkowy oraz nałożyć połowę kremu, równomiernie rozprowadzić. Brzoskwinie, które zostały nam z drugiej puszki pokroić w kostkę (kilka można zostawić do dekoracji!), ułożyć na kremie. Przykryć ostatnimi 2 blatami biszkoptu, nasączyć resztą ponczu. Boki oraz górę tortu wysmarować pozostałym kremem (trochę można zostawić do dekoracji). Dowolnie udekorować :)

U mnie dekoracja następująca: rozetki wyciskane szprycą z kremu, boki obsypane wiórkami kokosowymi, na wierzch poukładane owoce (brzoskwinie z puszki, kiwi, winogrono jasne i ciemne), na czułki 2 rurki, całość polana delikatnie galaretką cytrynową (lekko tężejącą).

Gotowy tort schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni

wtorek, 26 lutego 2013

Przepyszny torcik o kawowym smaku, idealnie wilgotny, nie za słodki. Trochę skromniejszy niż tort kajmakowy, który ostatnio robiłam - świetnie się sprawdzi na mniejszych uroczystościach rodzinnych. Bardzo ładnie się kroi i elegancko prezentuje. Polecam serdecznie.

w zaciszu mojej kuchni

Inspiracją był przepis Dorotus, podaję zmodyfikowaną wersję. Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm lub blaszkę o wymiarach 21x25 cm.

Składniki na ciasto:

  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
  • 1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka gorącej wody
  • 3/4 szklanki cukru pudru (150 g)
  • 6 dużych jajek, osobno żółtka i białka
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej (150 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masło ucierać aż zrobi się jasne i puszyste, następnie dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodawać po kolei: kawę rozpuszczoną w gorącej wodzie, partiami cukier, pojedynczo żółtka - za każdym razem masę ucierać do połączenia się składników. Następnie dodawać partiami przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, utrzeć do połączenia się składników. Na koniec dodać białka ubite na sztywno ze szczyptą soli, wymieszać delikatnie i dokładnie drewnianą łyżką.

Dno tortownicy (lub blaszkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, równomiernie rozprowadzić. Piec w 170 stopniach przez około 30-35 minut, do tzw. 'suchego patyczka'. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, oddzielić nożykiem boki od formy. Odwrócić papierem do góry, zdjąć ostrożnie papier. Zostawić w tej pozycji do wystudzenia - górka, która wyrosła przy pieczeniu wyrówna się. Całkowicie wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty.

Składniki na poncz:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki amaretto (lub wódki)

Kawę zalać gorącą wodą, dodać cukier, dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Następnie dodać ekstrakt i alkohol, wymieszać.

  w zaciszu mojej kuchni  w zaciszu mojej kuchni  w zaciszu mojej kuchni

Składniki na masę:

  • 250 g schłodzonej śmietany kremówki (30-36 %)
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 1 opakowanie śmietanfixu
  • 3/4 szklanki kawy cappucino, proszku (50 g)
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Śmietanę kremówkę ubić wraz z serkiem mascarpone na sztywną masę na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodać  śmietanfix, kawę cappucino i cukier puder, wymieszać na niskich obrotach miksera, tylko do momentu połączenia się składników.

Dodatkowo:

  • 250 g schłodzonej śmietany kremówki
  • 1 opakowanie śmietanfixu
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • kawa cappucino (proszek) i/lub gorzka czekolada starta na dużych oczkach do dekoracji wierzchu

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno na najwyższych obrotach miksera, pod koniec dodać śmietanfix i cukier.

WYKONANIE

Na paterze położyć pierwszy blat ciasta czekoladowego, nasączyć połową ponczu, równomiernie rozsmarować masę cappucino. Na to wyłożyć drugi blat ciasta czekoladowego, delikatnie docisnąć, nasączyć pozostałym ponczem. Na wierzchu rozsmarować ubitą śmietanę, ozdobić kawą cappucino i/lub wiórkami czekolady. Schłodzić kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc).

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni

To ciasto jest świetne: ładnie wyrasta, idealnie się kroi, no i przede wszystkim super smakuje. Mocno czekoladowe z lekko kawową nutką. Ciasto robiłam przy okazji torciku cappucino. Na pewno będę częściej korzystać z tego przepisu przy okazji innych ciast tortowych, więc wstawiam osobny wpis. Fajnie będzie się komponowało z wiśniami lub malinami :)

w zaciszu mojej kuchni

Podane proporcje są maksymalnie na 2 blaty ciasta na tortownicę o średnicy 24 cm lub blaszkę o wymiarach 21x25 cm

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
  • 1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka gorącej wody
  • 3/4 szklanki cukru pudru (150 g)
  • 6 dużych jajek, osobno żółtka i białka
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej (150 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masło ucierać aż zrobi się jasne i puszyste, następnie dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodawać po kolei: kawę rozpuszczoną w gorącej wodzie, partiami cukier, pojedynczo żółtka - za każdym razem masę ucierać do połączenia się składników. Następnie dodawać partiami przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, utrzeć do połączenia się składników. Na koniec dodać białka ubite na sztywno ze szczyptą soli, wymieszać delikatnie i dokładnie drewnianą łyżką.

Dno tortownicy (lub blaszkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, równomiernie rozprowadzić. Piec w 170 stopniach przez około 30-35 minut, do tzw. 'suchego patyczka'. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, oddzielić nożykiem boki od formy. Odwrócić papierem do góry, zdjąć ostrożnie papier. Zostawić w tej pozycji do wystudzenia - górka, która wyrosła przy pieczeniu wyrówna się. Całkowicie wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty.

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni



poniedziałek, 18 lutego 2013

Tort wykonany dla Męża na urodziny, ponieważ uwielbia on kajmak. Połączenie biszkoptu orzechowego z kremem kajmakowym i konfiturą porzeczkową sprawdziło się tutaj rewelacyjnie. Na pewno przypadnie do gustu wielbicielom bardziej słodkich tortów ;) Torcik prezentuje się bardzo elegancko, jest wilgotny i ładnie się kroi.

Tort zrobiłam dzień wcześniej, przechowywany w lodówce w ogóle nie stracił na wyglądzie. Ostatni nieduży kawałek, który cudem dotrwał do trzeciego dnia ;) wciąż prezentował się elegancko :)  Polecam serdecznie!

w zaciszu mojej kuchni

Przepis z blogu Słodkie Fantazje, odrobinę zmodyfikowałam pod swój gust.

Składniki na biszkopt:

  • 8 jajek, osobno białka i żółtka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru (150 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej (140 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g orzechów włoskich, zmielonych na pył (ja zmieliłam w młynku do kawy i dodatkowo przetarłam przez sito)

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Następnie partiami dodawać cukier i cukier waniliowy, ubijać około 5 minut, aż cukier w pianie rozpuści się, a piana będzie sztywna, gładka i lśniąca. Następnie dodawać po kolei żółtka, utrzeć do połączenia się składników. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać do piany. Orzechy przetrzeć przez sito, dodać do piany. Całość wymieszać delikatnie i dokładnie drewnianą łyżką.

Dno tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładać ani nie smarować. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w 170 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Zaraz po upieczeniu gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości około 50 cm na podłogę lub blat. Odłożyć do piekarnika, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach. Gdy biszkopt będzie całkowicie wystudzony, nożykiem oddzielić boki ciasta od formy, wyjąć z tortownicy, przekroić na 3 blaty.

     w zaciszu mojej kuchni             w zaciszu mojej kuchni

Składniki na poncz:

  • 1/2 szklanki ciepłej wody (125 ml)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki wódki

Do ciepłej wody dodać cukier, wymieszać aż się rozpuści, odstawić do przestudzenia. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i wódkę, wymieszać.

Składniki na krem:

  • 250 g schłodzonej śmietany kremówki, 30-36%
  • 500 g schłodzonego serka mascarpone
  • 250 g schłodzonej masy kajmakowej

Śmietankę ubić wraz z serkiem mascarpone na sztywną masę na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodać masę kajmakową, wymieszać na najniższych obrotach miksera, krótko, tylko do momentu połączenia się składników.

Dodatkowo:

  • duży słoik konfitury z czarnej porzeczki (ok. 400 g), przetartej przez sito
  • 250 g schłodzonej masy kajmakowej
  • 250 g schłodzonej śmietany kremówki
  • 1 opakowanie śmietanfixu
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • do dekoracji: posiekane migdały lub orzechy włoskie lub wiórki gorzkiej czekolady

WYKONANIE

Na paterę położyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć 1/3 ponczu, posmarować 1/2 konfitury porzeczkowej oraz 1/2 kremu kajmakowego. Następnie położyć kolejny blat biszkoptu, delikatnie docisnąć, nasączyć 1/3 ponczu, posmarować resztą konfitury i wyłożyć resztę kremu. Górę przykryć ostatnim blatem biszkoptu, delikatnie docisnąć, nasączyć resztą ponczu. Na wierzchu równomiernie rozsmarować masę kajmakową.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać śmietanfix i cukier puder. Boki tortu wysmarować ubitą kremówką oraz obsypać migdałami czy innymi ulubionymi dodatkami.

Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni

Pierwszy biszkopt, który tak na prawdę w 100 % spełnił moje oczekiwania ;) Puszysty, miękki, lekko wilgotny od orzechów. Wyrósł idealnie równo i ładnie dało się go pokroić. Polecam!

w zaciszu mojej kuchni

Składniki: na tortownicę o średnicy 24 cm

  • 8 jajek, osobno białka i żółtka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru (150 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej (140 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g orzechów włoskich, zmielonych na pył (ja zmieliłam w młynku do kawy i dodatkowo przetarłam przez sito)

        w zaciszu mojej kuchni            w zaciszu mojej kuchni

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Następnie partiami dodawać cukier i cukier waniliowy, ubijać około 5 minut, aż cukier w pianie rozpuści się, a piana będzie sztywna, gładka i lśniąca. Następnie dodawać po kolei żółtka, utrzeć do połączenia się składników. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać do piany. Orzechy przetrzeć przez sito, dodać do piany. Całość wymieszać delikatnie i dokładnie drewnianą łyżką.

Dno tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładać ani nie smarować. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w 170 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Zaraz po upieczeniu gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości około 50 cm na podłogę lub blat. Odłożyć do piekarnika, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach. Gdy biszkopt będzie całkowicie wystudzony, nożykiem oddzielić boki ciasta od formy, wyjąć z tortownicy. Można przekroić maksymalnie na 3 blaty.

w zaciszu mojej kuchni

poniedziałek, 07 stycznia 2013

Dla mojego Synka na 4-te urodzinki. Jejku, jak ten czas leci. Dokładnie 4 lata temu o 8.16 przyszedł z wrzaskiem na świat i od samego początku dał nam popalić... i daje do dzisiaj, tylko forma się zmienia ;) I zawładnął moim sercem tak bardzo, że życia sobie bez niego nie wyobrażam. Wszystkiego najlepszego Syneczku :*

Torcik był bardzo smaczny, wnętrze pycha, biszkopt trochę suchy - może można by go odrobinę nasączyć.  Wycinanie sześciokątów i układanie wzoru piłki oddałam w ręce Męża, żeby za bardzo się nie irytować, poszło mu super :) Synek zadowolony, a to najważniejsze :)

w zaciszu mojej kuchni

Pomysł i przepis na biszkopt zaczerpnęłam z blogu Ganii76, troszkę zmodyfikowałam. Krem zrobiłam według swojego przepisu :)

Składniki na biszkopt jasny:

  • 4 jajka, osobno białka i żółtka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodać cukier puder, miksować aż cukier się rozpuści a piana stanie się gładka i szklista. Następnie dodawać po kolei żółtka, jedno po drugim. Na koniec przesiać do masy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.

Dużą blachę piekarnikową (u mnie o wymiarach 30x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec w 180 st przez 15 - 20 min, do lekkiego zezłocenia. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Składniki na biszkopt ciemny:  u mnie ilość składników x 2, zrobiłam 2 sztuki

  • 4 jajka, osobno białka i żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie, jak przy jasnym biszkopcie, tylko na końcu dodać mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką.

 w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni

Składniki na krem:

  • 3 galaretki truskawkowe
  • 500 ml gorącej wody
  • 200 ml śmietany kremówki, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g serka homogenizowanego
  • 500 - 700 g truskawek (u mnie mrożone, przed włożeniem do masy rozmrożone)

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Ja czekam do momentu aż galaretka zaczyna tężeć, ma konsystencję lakieru do paznokci ;)

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodawać partiami serek mascarpone i serek homogenizowany, cały czas ucierać. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i małym strumieniem wlewać galaretkę. Na koniec dodać truskawki (małe w całości, większe przekrojone na pół), wymieszać delikatnie łyżką.

  w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni

Wykonanie:

Z kartonu przygotować szablon sześciokąta (u mnie o boku 3,5 cm). Następnie szablon przyłożyć do ciasta i wyciąć sześciokąty z biszkoptu jasnego i ciemnego (najlepiej idzie nożykiem do pizzy). Miskę, w której będzie wykonywany tort, przyłożyć górną krawędzią do ciemnego biszkoptu i wyciąć koło - dno tortu. U mnie miska miała średnicę 25 cm i wysokość 9 cm.

Następnie miskę wyłożyć folią aluminiową, poukładać sześciokąty we wzór piłki. Układać bardzo ciasno. Pod koniec układania sześciokąty niekoniecznie już nam pasowały, Mąż docinał tak, żeby nie było nigdzie luk.

Na biszkopty wylać ostrożnie i powoli lekko tężejącą masę z bitej śmietany i truskawek. Na wierzch przyłożyć koło z ciemnego biszkoptu, delikatnie docisnąć. Przykryć folią lub flanelowym ręcznikiem (żeby biszkopt nie wysychał) i odstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Następnie paterę do tortu wyłożyć papierowymi, zielonymi serwetkami - trawa ;)  Z góry miski zdjąć folię, położyć paterę do ciasta, całość odwrócić do góry nogami. Zdjąć miskę i folię aluminiową. Voila, tort gotowy :)

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni

poniedziałek, 26 listopada 2012

Tort upieczony z okazji imienin mojego Taty, który uwielbia ciasta z wiśniami :) Jest pyszny, bardzo elegancki, nie za słodki dzięki kwaskowatym wiśniom. Świetnie się u nas sprawdza na ważniejszych uroczystościach rodzinnych :) Najsmaczniejszy na drugi dzień a jeszcze lepszy na trzeci, gdy już się kończy niestety ;)

w zaciszu mojej kuchni

Przepis na biszkopt rzucany zaczerpnięty od Dorotus, przepis na przełożenie także zainspirowany blogiem Moje Wypieki, ale zmodyfikowałam pod swój gust. Proporcje na tortownicę o średnicy 28 cm.

Składniki na biszkopt kakaowy:

  • 10 dużych jajek, w temperaturze pokojowej
  • 1 czubata szklanka cukru (250 g)
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej(180 g)
  • 2/3 szklanki kakao (70 g)

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Na koniec przesiać do ubitej masy mąkę wymieszaną z kakao. Wymieszać delikatnie, ale bardzo dokładnie szpatułką lub drewnianą łyżką.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Przelać ostrożnie ciasto. Piec przez 30-40 min w 160-170 stopniach. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, upuścić na blat lub podłogę z wysokości ok. 60 centymetrów. Włożyć z powrotem do piekarnika, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.

Gdy biszkopt wystygnie oddzielić nożem brzegi od formy, wyjąć z tortownicy. Przekroić na 3 blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, wówczas będzie go łatwiej przekroić i nie będzie się tak kruszyć.

Składniki na masę wiśniową:

  • 1 szklanka soku wiśniowego (syropu wiśniowego rozcieńczonego wodą lub z kompotu z wiśni)
  • 1/3 szklanki wiśniówki
  • 2 kopiaste łyżki cukru
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej + 3 łyżki zimnej wody
  • około 700 g wiśni - waga po odsączeniu (wg mnie najlepsze są tutaj wiśnie mrożone, które przed użyciem trzeba rozmrozić; mogą być też wiśnie z kompotu)

Sok wiśniowy, wiśniówkę i cukier wymieszać w rondelku, zagotować. Następnie zdjąć z palnika, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą (żeby nie było grudek), energicznie wymieszać. Całość podgrzewać aż masa stężeje. Następnie zdjąć  palnika, dodać wiśnie, delikatnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.

Dodatkowo:

  • 1 szklanka soku wiśniowego wymieszanego z wiśniówką ( u mnie w proporcji: 2/3 szklanki soku, 1/3 szklanki wiśniówki; można zrobić pół na pół, jeżeli chcemy uzyskać bardziej alkoholowy i ostrzejszy smak)
  • 700 ml kremówki
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietanfixy
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady do dekoracji
  • wiśnie do dekoracji

Kremówkę wraz z serkiem mascarpone ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietanfixy.

Na paterę położyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć 1/3 szklanki soku wiśniowego wymieszanego z wiśniówką. Następnie wyłożyć połowę masy wiśniowej zostawiając około 1 cm wolnego miejsca od brzegów. Na to wyłożyć 1/4 ubitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem biszkoptu i znów nasączyć (1/3 szklanki), wyłożyć resztę masy wiśniowej i 1/3 bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć resztą soku z wiśniówką.

Wierzch i boki tortu ozdobić resztą bitej śmietany, wiśniami i czekoladą startą na tarce o grubych oczkach. Schłodzić w lodówce co najmniej kilka godzin a najlepiej całą noc.

Tort dobrze kroi się nożem zamaczanym przed ukrojeniem kolejnego kawałka w gorącej wodzie.

Smacznego :)

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni