O autorze
odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl

sosy

piątek, 25 października 2013

Moją wersję podstawową tego sosu znajdziecie tutaj. A dzisiaj wariacja wzbogacona o kilka dodatków :) Świetny do potraw z grilla, ale także do jajek i wędlin lub po prostu na kanapkę albo do wyjadania łyżeczką prosto z miski ;) Polecam, jest świetny!

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego (około 200 g)
  • 3 łyżki majonezu
  • 5 łyżek ketchupu (mój ulubiony z Pudliszek)
  • 2 małe ogórki konserwowe
  • 1/2 małej papryki czerwonej
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 jajko, ugotowane na twardo
  • sól, pieprz
  • szczypta pieprzu chili cayenne (opcjonalnie, dla bardziej pikantnego smaku)

Jogurt, majonez i ketchup wymieszać dokładnie w miseczce na jednolitą masę. Następnie dodać drobno posiekane ogórki, paprykę, cebulę i jajko. Przyprawić solą i pieprzem i opcjonalnie chili cayenne. Odstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki, żeby smaki się 'przegryzły'. 

czwartek, 03 października 2013

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 500 g grzybów leśnych (np. podgrzybki, borowiki; u mnie maślaki)
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18% (około 250 g)
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól, pieprz

Grzyby oczyścić (maślaki obrać ze skórki), opłukać pod bieżącą wodą, pokroić w grubsze plastry. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle. Następnie dodać grzyby, smażyć do momentu aż woda odparuje a grzyby zaczną się rumienić (u mnie około 20 minut). Od czasu do czasu mieszać, żeby się nie przypaliło. Na koniec posolić.

Do śmietany wlać odrobinę gorącej wody, wymieszać. Dodać do grzybów, całość smażyć aż osiągnie odpowiednią gęstość (u mnie około 5 minut). Następnie zestawić z płomienia, dodać natkę pietruszki i doprawić solą i pieprzem.

Tagi: grzyby
12:45, anetin , sosy
Link Komentarze (2) »
środa, 26 czerwca 2013

Świetnie pasuje do wszelkich mięs z grilla :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 4 ogórki gruntowe
  • małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego (200 g)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Ogórki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić, odstawić na około 20 minut. Następnie odcisnąć i odlać sok. Dodać jogurt, majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekany koperek, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby smaki 'przegryzły' się.

U mnie w towarzystwie mięsa mielonego na patyku, pasował tutaj wyśmienicie :)

w zaciszu mojej kuchni

sobota, 25 maja 2013

Oryginalnie sos ten występuje jako połączenie majonezu i ketchupu. U mnie w wersji light, głównie na bazie jogurtu naturalnego. Świetny do wszelkich mięs z grilla. My najbardziej uwielbiamy go z szaszłykami :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego (około 200 g)
  • 3 łyżki majonezu
  • 5 łyżek ketchupu
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • sól, pieprz

Jogurt, majonez i ketchup wymieszać w miseczce na jednolitą masę. Następnie dodać ogórki konserwowe pokrojone w drobną kostkę, wymieszać. Odstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki, żeby smaki się 'przegryzły'. Jeżeli jest taka potrzeba, doprawić solą i pieprzem :)

 

czwartek, 14 marca 2013

Świetny, gęsty sos. Trzeba tylko pamiętać, żeby nie smarować brzegów pizzy, ponieważ sos w piekarniku szybko się przypala.

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (80 g), mój ulubiony - pudliszki
  • 4 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
  • 1/4 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • odrobina pieprzu

Wszystkie składniki sosu wymieszać w rondelku. Gotować na bardzo małym płomieniu przez ok. 5-10 min, aż sos zgęstnieje.

w zaciszu mojej kuchni



Tagi: pomidory sos
12:20, anetin , sosy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 02 marca 2013

Świetny do sałaty i sałatek na bazie świeżych warzyw, ale również bardzo dobrze sprawdzi się jako dip. Alternatywa dla sosu czosnkowego.

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • mały jogurt naturalny (200 g)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki wymieszać w miseczce. Odstawić do lodówki, żeby smaki się 'przegryzły'.

w zaciszu mojej kuchni

Tagi: dip grill
10:15, anetin , sosy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 04 lutego 2013

Bardzo smaczny sos, którego zrobienie zajmuje tylko chwilkę :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 8 łyżek ketchupu (mój ulubiony Pudliszki łagodny)
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy; 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.

w zaciszu mojej kuchni



Tagi: pomidory sos
11:03, anetin , sosy
Link Komentarze (1) »

Mój ulubiony :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • mały jogurt naturalny (200 g)
  • 3 łyżki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w miseczce. Odstawić do lodówki.

w zaciszu mojej kuchni



Tagi: dip grill
10:50, anetin , sosy
Link Komentarze (2) »