O autorze
odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl

tarty i ciasta kruche

wtorek, 12 listopada 2013

Pyszna szarlotka w nieco innej formie, jako ciekawy przekładaniec ze smakowitą, orzechową skorupką na wierzchu. Najsmaczniejsza na następny albo nawet na trzeci dzień, kiedy kruche blaty zmiękną pod wpływem wilgoci od jabłek. Ciasto może wyglądać na praco i czasochłonne, ale na prawdę takie nie jest. Szczególnie, że kruche ciasto możemy przygotować sobie dzień wcześniej. Mi najwięcej czasu zajęło obieranie orzechów ;) Polecam serdecznie wielbicielom szarlotek :)

w zaciszu mojej kuchni

Przepis z bloga Every Cake You Bake, podaję zmodyfikowaną wersję.

Składniki na ciasto:

  •  3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (500 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru (110 g)
  • 250 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do miski, wymieszać. Następnie dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, posiekać nożem, aż uzyskamy kruszonkę. Dodać jajko, żółtka i śmietanę, wymieszać łyżką. Następnie ciasto przełożyć na blat, krótko wyrobić ciasto, tylko do momentu połączenia się składników.

Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą uformować w kulę, którą spłaszczyć ręką. Każdą część ciasta zawinąć w folię i schłodzić w lodówce - minimum 2 godziny, można też całą noc.

Następnie każdą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt blaszki (u mnie o wymiarach 21x32 cm). Na jednej równomiernie rozsmarować masę orzechową. Każdy kruchy placek upiec pojedynczo w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut, do lekkiego zrumienienia. Upieczone placki odstawić na kratkę do wystudzenia.

Składniki na masę orzechową:

  • 300 g orzechów włoskich
  • 70 g masła
  • 1/2 szklanki cukru (70 g)
  • 2 łyżki miodu

Orzechy posiekać (ja wrzuciłam do malaksera). Masło, cukier i miód podgrzać w rondelku, aż składniki roztopią się i masa zrobi się jednolita. Następnie dodać posiekane orzechy, wymieszać. Całość podgrzewać na małym płomieniu około 5 minut, często mieszając.

Składniki na masę jabłkową:

  • 2 kg jabłek (u mnie mój ulubiony boskoop)
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kisielu
  • około 1/3 szklanki cukru (do smaku w zależności od kwaśności jabłek, jeżeli słodkie jabłka można pominąć)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umieścić w garnku, podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu, pod przykryciem, aż zmiękną i zaczną się rozpadać (około 15-20 minut). Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz do smaku cukier, sok z cytryny i cynamon.

Do blaszki włożyć pierwszy blat kruchego ciasta, na którym rozsmarować połowę gorącej masy jabłkowej. Następnie położyć drugi blat kruchego ciasta, na którym rozsmarować pozostałą masę jabłkową. Na wierzchu położyć blat kruchego ciasta z orzechami. Odstawić do przestudzenia.

w zaciszu mojej kuchni

czwartek, 22 sierpnia 2013

Wszędzie pełno tego ciasta, więc i ja się w końcu skusiłam ;) Było smacznie, ale bez achów i ochów ;)

w zaciszu mojej kuchni

Oryginał przepisu na stronie Dorotuś, podaję zmodyfikowaną wersję.

Składniki na ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (350 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 kostka zimnego masła (250 g)
  • 5 żółtek

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. Następnie dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, posiekać nożem. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Ciasto przełożyć na blat i zagnieść, krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Wyrobione ciasto podzielić na 2 części w proporcji 40% i 60%. Mniejszą część zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalki.

Blaszkę (u mnie o wymiarach 21x32 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić pozostałym ciastem (większą częścią). Podpiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15-20 minut, do lekkiego zezłocenia. Odstawić do wystudzenia.

Składniki na budyniową piankę:

  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru (210 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)
  • 2 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru, proszku (100 g)
  • 2/3 szklanki oleju słonecznikowego (170 ml)

Białka ubić na na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Następnie partiami dodawać cukier i cukier waniliowy. Cały czas miksować na najwyższych obrotach miksera, kilka minut, aż cukier przestanie być wyczuwalny w pianie. Następnie dodać proszek budyniowy, miksować kolejne kilka minut. Na koniec zmniejszyć obroty miksera na średnie, wolnym strumieniem wlewać olej, zmiksować do połączenia się składników.

Dodatkowo:

  • 2 opakowania malin (około 500 g)
  • 1/2 ananasa z puszki (odsączonego z zalewy)
  • cukier puder do oprószenia

Na podpieczony i wystudzony spód wyłożyć budyniową pianę, wyrównać. Następnie gęsto ułożyć maliny (otworkami do góry) oraz cząstki ananasa. Na wierzch zetrzeć część ciasta z zamrażalki.

Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

w zaciszu mojej kuchni

czwartek, 04 lipca 2013

Bardzo smaczne, kruche ciasto z solidną porcją owoców, przykrytych przepyszną, chrupiącą, waniliową kruszonką.

w zaciszu mojej kuchni

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (420 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru (50 g)
  • 1 kostka zimnego masła (250 g)
  • 5 żółtek

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do miski, wymieszać. Następnie dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, posiekać nożem. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Ciasto przełożyć na blat, wyrobić do połączenia się składników. Na koniec uformować w wałek, owinąć w folię spożywczą, schłodzić przez około 30 minut w lodówce.

Składniki na pianę:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru (70 g)

Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier, cały czas ubijać na najwyższych obrotach miksera, kilka minut aż piana będzie gładka i lśniąca, a cukier przestanie być wyczuwalny.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g masła
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej (160 g)
  • 1/3 szklanki cukru (70 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Masło roztopić. Mąkę, cukier i cukier waniliowy wymieszać w miseczce. Zalać gorącym masłem, wymieszać widelcem, aż uzyskamy konsystencję kruszonki.

Ponadto:

  • 500-600 g truskawek
  • 200 g rabarbaru

WYKONANIE

Schłodzone ciasto wyłożyć na papier do pieczenia przycięty na kształt formy (u mnie blaszka o wymiarach 20x35 cm), rozwałkować, przełożyć wraz z papierem na blachę. Podpiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10-12 minut. Lekko przestudzić.

Na podpieczony spód wyłożyć owoce. Małe truskawki w całości, większe przekrojone na pół, rozcięciem ku górze. Rabarbar pokrojony w kostkę. Owoce układać ciasno, jeden przy drugim. Na wierzch wyłożyć pianę z białek oraz równomiernie posypać kruszonką.

Piec w 180 stopni przez około 40-45 minut.

w zaciszu mojej kuchni

sobota, 26 stycznia 2013

Ta szarlotka urzekła mnie przede wszystkim oryginalnym wyglądem, a i w smaku okazała się super. Podczas pieczenia w domu roznosił się niesamowity cynamonowo-cytrusowy zapach... Synek podczas zaglądania do piekarnika podsumował: "ale fajne poduszeczki" ;)  W dniu pieczenia szarlotka jest niezwykle krucha, może nawet lekko twardawa. Na następny dzień ciasto mięknie od wilgoci jabłek. Cynamonowo-cytrusowe wnętrze jest po prostu rewelacyjne. Polecam serdecznie!

w zaciszu mojej kuchni

Przepis znalazłam na Galerii Potraw, a oryginalnie jej autorem jest Misia Zielińska ze słynnej warszawskiej cukierni Misianka. Zmniejszyłam ilość cukru.

Składniki na masę jabłkową:

  • ok. 1 kg jabłek ( u mnie moje ulubione boskoopy)
  • 2 łyżki cukru z waniliowego (jeżeli jabłka są bardzo kwaśne można dodać też zwykły cukier)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z 1 cytryny

Jabłka umyć, przekroić na pół, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne. Umieścić w misce wraz z resztą składników. Kilka razy potrząsnąć miską, tak żeby jabłka pokryły się przyprawami. Odstawić pod przykryciem na ok. 2 godz.

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej (500 g)
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany ( u mnie 18%)
  • 3/4 szklanki cukru (150 g)
  • szczypta soli

Mąkę przesiać do miski, dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, posiekać nożem. Następnie dodać resztę składników, zagnieść gładkie ciasto. Na koniec ciasto podzielić na 2 części, z każdej uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.

Dodatkowo:

  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 białko

w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni

Formę (u mnie forma do tarty o średnicy 26 cm, można użyć również tortownicy) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Połowę schłodzonego ciasta wyłożyć na delikatnie oprószony mąką blat i rozwałkować na kształt koła. Pomagając sobie wałkiem przełożyć rozwałkowane ciasto do uszykowanej formy. Ciastem wylepić także boki formy na ok. 2 cm wysokości. Następnie posmarować lekko roztrzepanym białkiem i ponakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 160 st przez ok. 15 min. Przestudzić.

Na podpieczonym spodzie poukładać połówki jabłek, ciasno obok siebie. Wierzch przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.

Piec w 160 st. przez ok. 1 godz. (u mnie 1 godz. i 15 min)

Upieczoną szarlotkę oprószyć cukrem pudrem. Można podawać jeszcze ciepłą z bitą śmietaną lub lodami :) Smacznego :)

w zaciszu mojej kuchni

 

Zostało mi trochę ciasta i 2 połówki jabłek, które zapakowałam do tartaletek i w ten sposób powstały 2 miniszarlotki ;)

             w zaciszu mojej kuchni          w zaciszu mojej kuchni

poniedziałek, 03 grudnia 2012

Ciasto jest z dodatkiem smalcu, który w smaku oczywiście nie jest wyczuwalny,  za to nadaje ciastu niezwykłej kruchości. Z podanych proporcji wychodzi solidna porcja pysznej szarlotki :)

 w zaciszu mojej kuchni

Składniki na masę jabłkową: (ja przygotowałam sobie dzień wcześniej)

  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • opcjonalnie: 2-3 łyżki cukru, jeżeli jabłka są bardzo kwaśne

Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki a następnie na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka. Dodać wodę, cynamon i cukier. Smażyć na małym płomieniu aż większość jabłek rozpadnie się. Przestudzić.

Składniki na ciasto:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła (250 g)
  • 2 łyżki smalcu
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany (dałam 18%)

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i smalec, posiekać nożem. Następnie dodać resztę składników, szybko zagnieść ciasto, tylko do momentu połączenia się składników na końcu formując wałek. Podzielić na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3. Większą część schłodzić w lodówce przez ok. 30 min, mniejszą część włożyć do zamrażalki.

Ponadto:

  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do oprószenia

Większą część ciasta, po schłodzeniu w lodówce, rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt blaszki (u mnie o wymiarach 21x32 cm), przełożyć do formy. Posypać cienko bułką tartą. Następnie równomiernie rozłożyć masę jabłkową. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta.

Piec 45-50 min w 180 st. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

w zaciszu mojej kuchni

niedziela, 04 listopada 2012

Przepyszna, rozpływająca się w ustach. Składniki niewyszukane a efekt świetny.To ciasto ma tylko jedną wadę - zdecydowanie za szybko się kończy ;)  Polecam serdecznie!

w zaciszu mojej kuchni

Przepis od Bajaderki , delikatnie zmodyfikowany.


Składniki na ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru (dałam drobny)
  • szczypta soli
  • 125 g zimnego masła
  • 3 łyżki zimnej wody

Mąkę, cukier i sól przesiać do miski, wymieszać. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem. Następnie wlać wodę i zagnieść ciasto. Na koniec uformować kulę, spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Składniki na nadzienie:

  • 4 jabłka, ok.700 g (moje ulubione to boskoop)
  • 4 łyżki cukru (a jeżeli słodsze jabłka to może być mniej)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła (niekoniecznie)

W jednej miseczce wymieszać 2 łyżki cukru i cynamon, w drugiej miseczce pozostałe 2 łyżki cukru i mąkę. Jabłka umyć, obrać ze skórki, podzielić na połówki, usunąć gniazda nasienne a następnie każdą połówkę pokroić na 3-4 plasterki. Posypać je cukrem z cynamonem, wymieszać.

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka miękkiego masła do wysmarowania foremki
  • 3 łyżki bułki tartej do wysypania foremki 
  • 4 łyżki dżemu morelowego (u mnie konfitura morelowa łowicz)

    w zaciszu mojej kuchni   w zaciszu mojej kuchni

Foremkę do tarty (u mnie o średnicy 26 cm) wysmarować masłem, wysypać bułką tartą.

Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia, rozwałkować na kształt foremki do tarty dodając kilka centymetrów na boki. Następnie przełożyć do foremki, papierem do góry. Odlepiać papier a ciastem dokładnie wylepić foremkę.

Dno ciasta podsypać mąką z cukrem. Następnie ułożyć jabłka, plasterek przy plasterku w kółko, polać roztopionym masłem.

Piec ok. 35 min w 200 st. do zezłocenia ciasto.

Dżem morelowy podgrzać, posmarować nim ciepłe jabłka, wystudzić w foremce.

Zacytuję za Bajaderką, że bardzo smaczna jest również ze śliwkami. Wtedy do cukru z cynamonem dodać troszkę imbiru.

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni

wtorek, 11 września 2012

Wybitnie przepyszna szarlotka, rozpływająca się w ustach, pachnąca jabłkami i cynamonem. Doskonałe kruche ciasto, pyszna i ładnie wyglądająca masa jabłkowa z całymi cząstkami jabłek, dzięki którym bardzo fajnie prezentuje się na stole. Polecam serdecznie!!!

w zaciszu mojej kuchni

Oryginał przepisu pochodzi od Bajaderki, a z blogu Bake&Taste podpatrzyłam możliwość wykorzystania białek pozostałych z kruchego ciasta. Podaję wersję zmodyfikowaną pod swój gust.

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej (560 g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru (130 g)
  • 1 i 1/2 kostki zimnego masła (375g)
  • 6 żółtek (z dużych jajek)
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (moja ulubiona z Piątnicy 18%)

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do dużej miski, wymieszać. Następnie dodać zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i śmietanę, wymieszać krótko łyżką. Ciasto przełożyć na blat i zagnieść, tylko do momentu połączenia się składników. Na koniec uformować z ciasta wałek, podzielić w proporcji 1/3 i 2/3, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodowce przez około 2-3 godziny lub w zamrażarce przez około 40-60 minut.

Składniki na masę jabłkową:

  • 8-10 kwaskowatych jabłek (około 2 kg), moje ulubione to antonówki lub boskoop
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru (140 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)
  • 2 łyżeczki cynamonu (dałam płaskie)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki a następnie w plasterki. Włożyć do garnka, dolać wodę, zagotować. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 15 minut, nie mieszać. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon, delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z sokiem z cytryny i wodą, dusić jeszcze przez około 4-5 minut. Masa powinna być gęsta, ale nie rozgotowana.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę do pieczenia (u mnie o wymiarach 20x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach większą część schłodzonego ciasta, na koniec lekko przyklepać ręką i podpiec w piekarniku przez około 8 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, przestudzić.

Składniki na piankę:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru (70 g)
  • 1 budyń (proszek) waniliowy lub śmietankowy bez cukru

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Następnie partiami dodawać cukier, ubijać przez około 2-3 minuty aż cukier w pianie przestanie być wyczuwalny. Na koniec dodać proszek budyniowy, wymieszać krótka na najniższych obrotach miksera, do momentu połączenia się składników.

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do dekoracji

WYKONANIE

Podpieczony spód ciasta posypać bułką tartą (co zapobiegnie wchłanianiu wilgoci z masy jabłkowej), na to wyłożyć jabłka, wyrównać. Następnie wyłożyć pianę z białek, wyrównać. Na wierzch zetrzeć pozostałe schłodzone ciasto.

Piec w 180 stopni przez około 40-50 minut, do zezłocenia ciasta. Jeszcze ciepłą można oprószyć cukrem pudrem.

Z podanych proporcji wychodzi solidna porcja przepysznej szarlotki :)

w zaciszu mojej kuchni